+3613651056 info@predex.hu

Megőrülsz a hőségben? Ezekkel a trükkökkel védd magad és az otthonod a forróságtól!

Idén alig ízlehettük meg a tavaszt, máris történelmi hőség csapott le ránk: június 24-én 40 Celsius-fokot mértek a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán, az Országos Meteorológiai Szolgálat aznapi közlése szerint Magyarországon – a mérések kezdete óta – még soha nem mértek ilyen meleget júniusban.

Ezen az izzasztó csütörtökön országos átlagban 37 fokra melegedett fel a levegő, vagyis kb. 10 fokkal volt melegebb, mint ilyenkor szokott. Megizzadtak a budapestiek is: a fővárosban csaknem három fokkal dőlt meg a napi maximum-rekord, Újpesten ugyanis 38,1 fokot mértek.

Ugyanezen a napon a Balaton vize csaknem 29 fokosra emelkedett Siófoknál, ami rendkívül magasnak számít, és közel 50 fokra forrósodott az M7-es autópálya aszfaltja is a Magyar Közút mérése szerint. Ilyen magas értékek mellett teljesen természetes, hogy az otthonaink is felmelegednek.

Az elképesztő hőség mindannyiunkat megviseli, a legnagyobb figyelmet azonban az idősek, a várandósok, a gyerekek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők igénylik. De tudjuk egyáltalán, hogy miért leszünk könnyebben rosszul a kánikula alatt? A hőség miatt az ereink kitágulnak, ezáltal csökken a vérnyomásunk. Ez azonban nem kedvez még a magas vérnyomástól szenvedőknek sem, hiszen a nyári rosszullétek többségéért éppen a hirtelen vérnyomáskülönbség felel.

Hogy mi és a szeretteink is kényelmesen érezzük magunkat az otthonainkban, igyekezzünk megakadályozni a lakásunk vagy házunk túlmelegedését. Az élettereink és a testünk felmelegedése ellen nem csupán légkondicionálással küzdhetünk. Ha van is egyáltalán klímaberendezésünk, érdemes inkább szakaszosan működtetni, és egyéb jól bevált praktikákat bevetni a túlmelegedéssel szemben – az ízületeink rendkívül hálásak lesznek érte. Ebben a blogbejegyzésünkben ehhez gyűjtöttünk össze néhány tippet.

Napfény: kizárva!

Az otthonunk felmelegedése ellen a leghatékonyabban a napfény kizárásával védekezhetünk: húzzuk el a sötétítőfüggönyt, csukjuk be a spalettát, vagy engedjük le a redőnyt – akár már a reggeli órákban is. Minél kevesebb természetes fényt engedünk be, annál kisebb esélye van annak, hogy felmelegedjen az otthonunk.

A modern építészet gyakran alkalmaz például kifejezetten nagy üvegfelületeket, az ezeken keresztül betörő napfény azonban hamar felmelegítheti a belső tereinket. Az ilyen ingatlanokba érdemes zsaluziákat telepíteni. Ezek nem csak árnyékolnak, hanem védik is az üveget. (Ha többet olvasnál ezekről, kattints a Zsaluziák menüpontunkra.)

A legforróbb napokon az ablakainkat napközben tartsuk csukva (még akkor is, ha nem tartózkodunk otthon), és lehetőleg csak az éjszakai, illetve hajnali órákra nyissuk ki. A kora reggeli órákban még kellemesen hűvös van, ezért ha nem töltjük a fél délelőttöt az ágyban, nem kell sietnünk a becsukásukkal sem.

Zsaluzia
Zsaluzia

Víz nélkül nem megy

A bőséges folyadékbevitel az év minden szakában kulcsfontosságú a jó egészséghez, a legtikkasztóbb nyári napokon azonban kiemelt jelentőséggel bír. A hidratálás hatással van a szervezetünkre, a testünk pedig kellemetlen tünetekkel jelzi, ha nem ittunk eleget: ilyenkor megfájdul a fejünk, gyengének érezzük magunkat, de a vízhiány még a memóriánkra és a koncentrációs képességünkre is hatással lehet. Ha a napi folyadékbevitelünk nem éri el a két litert, sürgősen emeljük meg a napi vízadagunkat!

A szakemberek azt javasolják, hogy még akkor is igyunk, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak. A legjobb stratégia, ha minden órában felhajtunk egy pohár innivalót, erre többféle módon emlékeztethetjük magunkat: írhatunk cetlit, magunk mellé vehetünk egy kulacsot, állíthatunk be időzítőt a telefonunkon, de újabban már kifejezetten a bőséges vízivásra rászoktató applikációkat is letölthetünk az okoskütyüjeinkre.

Hűtsük le magunkat!

A hideg víz nem csupán a szomjunkat oltja, hanem a testünket is felfrissíti, kívülről is hűthetjük vele magunkat. Már az is rendkívül élénkítő hatású, ha benedvesített kendőt teszünk a nyakunkra, a homlokunkra vagy a csuklónkra, a legfrissítőbb élmény azonban még mindig az, amikor a teljes testfelületünk érintkezik a vízzel, például csobbanunk egyet. Ám a legtöbbünknek nincs arra lehetősége, hogy naponta strandoljon, a felfrissülésről azonban így sem kell lemondanunk: vegyünk hűsítő zuhanyt vagy fürdőt! Ehhez tanácsos langyos vízzel indítanunk, majd folyamatosan szoktassuk magunkat hozzá az egyre hűsebb vízhez. Rövidesen a testünk hőmérséklete is csökkenni fog.

Hűsítő fuvallat a nappaliban

Noha a klímaberendezések gyorsan le tudják hűteni az otthonainkat, a szervezetünk nem mindig érzi jól magát a közelükben: használatuk az ízületi panaszok és a megfázások mellett bakteriális fertőzéseket is okozhat. Jóval kíméletesebb, ha ventilátort használunk, ami csak a levegőt forgatja, nem fújja ránk közvetlenül a hideg levegőt.

A ventilátorunk hatását azonban fokozhatjuk, ha jeget teszünk a készülék elé (hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, használjunk magas falú tálcát vagy fémtálat), így a szokásosnál hűsebb levegővel frissíthetjük a szobánk levegőjét.

Viszlát, műszálak!

Az év minden szakában érdemes kényelmesen öltözködnünk, nyaranta pedig hiába veszünk magunkra kevesebb ruhát, próbáljuk ezeket gondosan kiválasztani. Törekedjünk arra, hogy az öltözékünk lenge és szellős legyen. Igyekezzünk természetes anyagokból készült ruhadarabokat viselni, légáteresztő tulajdonságuk miatt ezek ugyanis – ellentétben a műszálas társaikkal – könnyebben lélegeznek, kevésbé reked meg alattuk a meleg.
Mivel ideális esetben a napunk harmadát alvással töltjük, fontos, hogy az ágyneműnk is pamut legyen. Cseréljük, mossuk őket rendszeresen!

Ha úgy érzed, a te otthonod is érintett, és szívesen olvasnál a Predex árnyékolástechnikai eszközeiről, nézz szét az oldalunkon! Ha szeretnél rendszeresen értesülni az újdonságainkról, kövess minket az Instagramon és a Facebookon is!

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket a Kapcsolat menüpontunk alatt elérhető telefonszámunkon vagy emailcímünkön, vagy gyere el a bemutatótermünkbe (1086 Budapest, Fiumei út 14.), ahol kollégáink készséggel segítenek majd neked!

Néhány Predex Referencia

Tetőterasz – Budapest XIV.

Tetőterasz – Budapest XIV.

Referenciáink: NapellenzőkTetőterasz – Budapest XIV. Egy tetőterasz tökéletes kiegészítője a Markilux 970-es napellenző. Felső kategóriás napellenző, melynek egyedi megjelenését 3 stílusvilág biztosítja. Rendelhető kézi hajtással vagy motoros működtetéssel. Ez a...

Penthouse – Budapest XIV.

Penthouse – Budapest XIV.

Referenciáink: TeraszárnyékolókPenthouse – Budapest XIV. Penthouse lakás tetőteraszára építettünk be egy Renson Camargue terasz árnyékolót. 2,5x3 méter árnyékolás alatt élvezheti tulajdonosa Budapest csodálatos panorámáját. Oldalt Fixscreen árnyékolóval egészítettük...

Családi ház – Budapest IV.

Családi ház – Budapest IV.

Referenciáink: teraszárnyékolókCsaládi ház - Budapest IV. Élvezze a madárcsicsergős, napos reggeleket családjával a ház teraszán. Ha pedig árnyékra lesz szüksége a Renson Camargue teraszárnyékoló segítségével bármikor árnyékot varázsolhat a teraszára. Dolgozzon...

Tetőterasz – Budapest II.

Tetőterasz – Budapest II.

Referenciáink: teraszárnyékolók Tetőterasz - Budapest II. Egy csodálatos lakás tetőteraszát árénykoltuk a Renson Camargue teraszárnyékolóval. Kivitelezés időpontja: 2020 március Helyszín: Budapest II. kerület Kategória: Teraszárnyékolók Árajánlatkérés Kérjen...

Tetőterasz – Budapest II.

Tetőterasz – Budapest II.

Referenciáink: Teraszárnyékolók Családi ház - Budapest Budapesten egy második kerületi lakás tetőteraszán Renson Camargue három mezős szerkezettel építettünk terasz árnyékolót. A terasz árnyékoló prémium hősugárzóval biztosít jó időt az árnyékoló alatt a hideg...

Családi ház – Budapest XIV.

Családi ház – Budapest XIV.

Referenciáink: NyílászárókCsaládi ház - Budapest A szokás szerinti kiváló minőségben 2020-ban egy családi ház nyílászáróit és árnyékolását készítettük el. Prémium minőségű Hevestherm Deluxe-A85 műanyag ablakot építettünk be antracit színben. A letisztult formák, és a...