+3613651056 info@predex.hu

A nyílászáró beépítése sokak számára igazi mumus. Mire kell vajon figyelni? Érdemes inkább szakemberre bízni a dolgot? Ennek járunk utána ebben a bejegyzésben.

Nyílászárók beépítése

A nyílászárók beépítése nem olyan feladat, amit bárki bármikor meg tudna csinálni. Sok dologra kell figyelni, és nem egy buktatót is rejt magában a folyamat. Érdemes inkább szakemberhez fordulni, ha ablak vagy ajtó beépítéséről van szó! Sok cég nem csak nyílászárók forgalmazásával foglalkozik, hanem vállalja a beépítést is. 

Ha ilyen céget keresel, akkor jó helyen jársz: nézz szét a honlapunkon, és ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot, és akár máris ajánlatot kérni!

Mindazonáltal nem árt tisztában lenni a beépítés lépéseivel akkor is, ha nem te végzed a munkát. Így körültekintőbben tudsz eljárni, és tudni fogod, hogy mikor mire érdemes figyelni.

Már csak azért is igaz ez, mert bizony hiába vásárolsz kitűnő minőségű ajtót vagy ablakot, ha nem szakszerűen lesz utána beépítve. Ha például a tok illesztése nem tökéletes, akkor máris romlik a szigetelőképesség.

Tervezés

Mint minden ilyen munkát, ezt is alapos tervezéssel kell kezdeni! Jól végiggondolt tervdokumentációra is szükség lehet. Jó, ha nem csak szóban, hanem írásban is rögzítve van, hogy melyik ablak hova kerül, vagy hogy mire kell figyelni az árnyékolás miatt például. 

Számos jellemző hibát el lehet kerülni megfelelő előkészítéssel. Számba kell venni a hibalehetőségeket, és jó előre kikerülni őket. Csak így lesz olyan a végeredmény, amilyet megálmodtál! És csak így tudod elkerülni az utólagos javítást (vagy ne adj’ Isten: a cserét), ami amellett hogy bosszantó, komoly plusz költségeket is jelent.

Előkészítés

Bejárati-, valamint erkélyajtók beépítésénél az aljzatbetont is elő kell készíteni annak megfelelően, hogy milyen küszöb kap majd helyet a kül- és beltér között.

Ablakok esetében a falvastagság, a szigetelés és az áthidalók is meghatározóak, például a párkány mélységének mérete miatt.

A beépítés lépései

Ha nyílászáró cseréről van szó, akkor arra is ügyelni kell, hogy a lecserélni kívánt ablakok és ajtók szakszerűen legyenek eltávolítva. A tokot például több darabra vágva kell kiemelni. Így lehet megóvni a falszerkezetet és a vakolatot. De vannak esetek, amikor bontással jár a régi nyílászáró eltávolítása. 

1. A falnyílás előkészítése az esetleges falhibák kijavításával kezdődik. (A törmeléket természetesen el kell távolítani, és portalanítani kell a falfelületeket!) Ezt követi a falszakaszok függőleges és vízszintes beállítása. Az ablak helyének kimérésekor nem csak az ablaktok méretével kell számolni: a toldóelemek és az alátétprofil méretét is figyelembe kell venni. 

Kiemelt fontossággal bír a falnyílás jó kialakítása, és a vízszintes, illetve függőleges falszakaszok megfelelő kivitelezése. Hasonlóan lényeges ügyelni a derékszögre. A nyílászáró tökéletes használatához nélkülözhetetlen a pontos szintezés és beállítás.

2. Beállítás után következik a tok rögzítése. Erre több módszert is szoktak alkalmazni. Ezt követően is javasolt megtisztítani a falfelületet.

3. Az új ablak beépítését megelőzően a biztonság kedvéért ellenőrizni szokás a tok minden illesztését. A külső élekre párazáró fólia kerül.

4. Az ablakot toldóprofillal együtt kell a nyílásba helyezni, és minden irányban szükséges kiigazítani. Fontos ideiglenesen rögzíteni az ablakot minden oldalról. Erre faékeket vagy szerelőpárnákat is lehet használni. Ez könnyíti meg az illesztést.

5. Nagyon pontosan kell dolgozni annak érdekében, hogy az ablak vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen legyen illesztve. A precíz illesztésnek hála nem lesz esztétikai vagy működésbeli probléma a nyílászáróval. Jól jön ilyenkor egy vízmérték.

6. Az ablak illesztés után rögzíthető a falba. Többféle módszerrel is történhet a szerelés a fal anyagától függően.

7. Ezt követik a szigetelő munkálatok, majd a vakolás. Végül a belső könyöklő felszerelése zárja a beépítést.

Fordulj hozzánk segítségért!

Láthatod, hogy részletgazdag, összetett folyamat a nyílászáró beépítése. Érdemes profikra bízni, hogy biztosan ne csússzon semmilyen hiba az új nyílászárók behelyezésébe. 

Sokrétű szolgáltatásainkkal segítjük ügyfeleink minél könnyebb, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézési folyamatát a szaktanácsadástól az értékesítési, gyártási folyamaton át a beépítésig, karbantartásig.


Vedd fel velünk a kapcsolatot, és máris közelebb leszel ahhoz, hogy végig a segítségedre legyünk a nyílászáró kiválasztásától kezdve egészen a beépítésig!