+3613651056 info@predex.hu

Bár évről évre javul az épületek energiahatékonysága, még mindig a lakossági épületállomány által felhasznált fűtési célú energia emészti fel az energiaköltségek 40%-át. Egy megfelelően szigetelt otthon – amellett, hogy csökkenti a fűtésszámlánkat – fenntarthatósági szempontból is ideálisabb.

Honnan tudod, hogy házad megfelelően van szigetelve? 

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos ház esetében minden 100.000 Ft-ból amit fűtésre költünk, akár a 40.000 Ft-ot is elérheti az ablakon (pontosabban a falakon) kidobott pénz.

Egy hőkamerás vizsgálat könnyedén megmutatja egy épületen a hőveszteség szempontjából problémás helyeket. Érdemes a vizsgálatot hajnalban végezni, hogy a napsütés ne befolyásolja az  eredményt. A vizsgálat tökéletesen alkalmas a nyílászárók állapotának felmérésére is. Egy átlagos családi ház esetén ez a vizsgálat 2-3 óra alatt elvégezhető. Az elkészült hőtérkép alapján egy szakember már pontos információt tud mondani a hőszigetelés állapotáról.

Saját megfigyeléseket is végezhetünk. Nem megfelelő tetőszigetelés esetén árulkodó jel lehet, ha a hó elolvad a cserepeken, míg mindenhol máshol megmarad. Az ablakok szigetelését is ellenőrizhetjük egyszerű házi praktikával. Nincs más dolgunk, mint egy meggyújtott gyufát óvatosan végigvezetni a becsukott ablak szélénél. Ha a gyufa lángja “táncra perdül”, biztosak lehetünk benne, hogy a csukott ablakon keresztül bejön a levegő. Tehát a fűtés is szökik ezeken a réseken.

Nyílászárók

A nyílászárók megfelelő szigetelése az első lépés, amit otthonunk energiahatékonyságának érdekében ellenőriznünk kell. Télen kevesebb fűtőanyag felhasználásával, nyáron a kevesebb klímahasználattal csökkenthető jelentősen a károsanyag kibocsátás. Amellett, hogy ez rendkívül menő, hogy mennyire környezettudatosak vagyunk, növekszik az ingatlanunk értéke is. 

Megoldás lehet a régi rosszul záródó ablakok cseréje. Ennek finanszírozására manapság többféle támogatásból is válogathatunk. A Hevestherm műanyag nyílászárók kiváló hőszigetelést nyújtanak, ami segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket. A jó szigetelés csökkenti az energiaveszteséget, és növeli a lakás komfortját.

A Reynaers alumínium nyílászárók jó hő- és hangszigetelést biztosítanak. Modern alumínium ablakok és ajtók esetén gyakran van többrétegű üvegezés, hőhídmentesítés és egyéb kiegészítők. A hőhidak megszűnésével minimalizálódik a páralecsapódás esélye. Így elkerüljük a falak penészesedését, és otthonunk levegőjének a minősége is nő. 

Árnyékolástechnika

Legtöbbször az energiahatékonysághoz még mindig a szigetelést társítják legelső gondolatként – ami télen többé-kevésbé helyes is – viszont gyakran a megfelelő árnyékolóval is lehet annyit spórolni, mint a szigeteléssel. Figyelembe véve azt, hogy mekkora költségeket jelentenek az évről évre emelkedő energiaköltségek, a legjobb mindig a megspórolt kiadás, hiszen ez hosszú távon csökkenti az ingatlan fenntartási költségeit.

A Markilux napellenzők segítenek megvédeni a teraszt és a ház belső részét a közvetlen napsugárzástól. Ez nemcsak kellemesebb környezetet teremt a teraszon, hanem csökkenti a belső hőmérsékletet is, így csökkentve a klímaberendezések használatát és az energiaköltségeket.


A Schlotterer zsaluziák kiváló hőszigetelést nyújtanak. A zsaluziák lamellái lehetővé teszik a fény és a hő szabályozását, amely lehetővé teszi a helyiségek optimális hőmérsékletének fenntartását. Ez energiafogyasztás-csökkenést eredményezhet és csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.

A fenntarthatóság mellett az egyik legfontosabb: saját komfortérzetünk lakásunkban.  Egy jól szigetelt lakásban a hideg beköszöntével nem hűlnek le olyan gyorsan a falak. Egy forró csokival a kezedben, a kanapén ücsörögve nézheted a kinti hóesést. Nyáron viszont valószínűleg csak a hírekből fogsz értesülni arról, hogy odakint tombol a kánikula. 

Kérj tőlünk ajánlatot, hogy a te otthonod is zöld otthonná váljon!