+3613651056 info@predex.hu

Energiatakarékosság télen-nyáron

Az energiatakarékosság a jelen és a jövő egyik központi kérdése. Van néhány kulcsfontosságú dolog, amely segít abban, hogy a lehető legkevesebbet pazaroljunk. Nézzük!

Hogyan lehet energiatakarékos az otthonod?

Az energiatakarékosság részben sok kisebb elemből, napi szintű tudatosságból áll. De a nagy dolgok nagyot nyomnak a latba, hiszen egy jól kialakított rendszer keretein belül könnyebb globálisan odafigyelni a háztartásunkra. Melyek ezek a keretek?

Ilyen például a megfelelő szigetelés, valamint az új nyílászárók, természetesen a korszerű fűtés, és persze a környezetbarát megoldások, a megújuló energia felhasználása. Ha fel szeretnéd újítani az otthonod, vagy épp új házat építesz, akkor nyilvánvalóan a megfelelő külső szigetelés, a jól szigetelő jó minőségű ablakok, sőt, akár a jól záró redőnyök számítanak a legtöbbet. Mert ezeknek a feltételeknek az együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy a lehető legenergiatakarékosabb kereteket teremtsd meg egy jó fűtési és akár hűtési megoldáshoz. Hisz az egész rendszert egy energiatakarékos napelemrendszer, vagy egy hőszivattyú koronázza meg igazán. De a felsorolt elemek bármelyikével már tettél egy lépést az otthonodért. 

Energiatakarékosság nyáron: segít az árnyékolás?

Nem csak a téli fűtéskor számít az, hogy hogyan gazdálkodunk az energiával. Persze, mindannyian a téli gázfűtésre koncentrálunk. De ott az elektromos áram, ott vannak a légkondicionálók, melyek szintén sokat számíthatnak. 

Hogyan oldja meg a nyári hűsítést, hogyan éri el a megfelelő, élhető benti hőmérsékletet az, aki az energiatakarékosság mellett voksol? Klíma szempontjából természetesen a splites hűtő-fűtő klímák, azon belül is az új minősítési rendszer szerinti legalább C, de inkább B vagy A besorolású légkondícionálók jöhetnek szóba akkor, ha tudatosan akarunk élni. Ezt a klímát is lehetőleg eco módban használjuk, átgondoltan, a lehető legkevesebbet dolgoztatva a gépet. Ebben például nagyon sokat tud segíteni a megfelelően megtervezett árnyékolás. Nem is gondolnád, mennyit!

Miért számít az árnyékolás?

Az árnyékolás nagyon sokat tud számítani, hiszen adott esetben akár 10 fokkal alacsonyabb is lehet a hőmérséklet a lakásban árnyékolással, mint anélkül. Az árnyékolás kérdését minden esetben ablakon kívüli, azaz külső árnyékolóra gondolva közelítsük meg. Ugyanis a beltérben lévő árnyékoló- függöny, vagy benti roló- magába gyűjti a meleget, ezért nem tudja kizárni a hőt. Elnyeli ugyanis a hőt, melyet a beltérben vezet le. 

Külső árnyékolás lehet redőny, de ennél tovább is gondolhatjuk a dolgot, sőt, érdemes. Külső zsaluzia, fix screen árnyékoló, sőt, akár egy pergolával megfelelően árnyékolt terasz is nagyon sokat segíthet. Ha pedig automata rendszerekkel építjük ezt ki, akkor az eredmény hihetetlen lesz. Mutatjuk is.

Renson Camargue terasz árnyékoló

Okos árnyékolás

Az árnyékolás tehát nagyon fontos. De az is számít, hogy mennyire automata. Ma már erre zseniális megoldások léteznek, és megéri befektetni rájuk, hiszen hosszútávon egy jól működő, jól és olcsóbban klimatizálható lakás lesz az eredmény. 

A jól megtervezett árnyékolással a megtakarítás fűtéskor és hűtéskor is érzékelhető. Az energiaigény, az árnyékolás típusától és az automatizálás mértéke befolyásolja a számokat, mely a Pénzcentrum 2019-es cikke alapján akár 15-25 százalékos tartományban is  mozoghat. A számok így néznek ki:

Ugyanazok között a feltételek között egy dupla üvegezésű 120 nm-es családi ház fűtési költéségnek megtakarítása kézi redőnyök használatával 6%, motoros redőnnyel és időzítőkkel 18%, eközben teljesen automatizált redőnyök és időzítők használatával, amely fényre reagál, 24% is lehet. A redőnyös árnyékolás esetében sokat számít, hogy nyáron kizárjuk a napfényt és a meleget, télen viszont beengedjük azt. Ezért látszik a számokban is ennyire látványos különbség az automata rendszerek esetében. Itt a napfényérzékelő a kulcs, amely minden évszakban segít a lehető legjobban optimalizálni a napfény kizárását, vagy épp beengedését. 

A nyári árnyékolás esetében, ahogy már írtuk, a légkondícionáló tehermentesítése, a természetes árnyékolás sokat segíthet. Ha ezt is automatizált rendszer formájában használjuk, akkor itt is nagyon látványos eredményeket érhetünk el. Energiatakarékos megoldás például a Predex fixscreen árnyékolója, mely adott körülmények között 10 fokkal is csökkenti a hőmérsékletet.

A Rensom árnyékolót lehet fényérzékelős szabályozóval rendelni,  amely automatikusan behúzza az árnyékolót magától, amikor közvetlen napfényt érzékel. Ezzel a rendszerrel akkor sem melegszik fel az otthonunk nyáron, ha házon kívül vagyunk. De olyan rendszerrel is lehet rendelni tőlünk árnyékolót, amely a belső hőmérsékletet érzékeli. Beállítjuk 22 fokra a rendszert, és amint ennél melegebb kezd lenni, az árnyékoló automatikusan akcióba lép.

Amennyiben érdekel ez az okos árnyékolásrendszer, lépj velünk kapcsolatba!

Renson Camargue terasz árnyékoló

Az energiafogyasztás csökkentése télen: hőszigetelés

A redőny szerepe

A redőnynek a fent említett nyári árnyékolás során is fontos szerepe van. A redőnynek nyáron az a legnagyobb előnye, hogy ablakon kívüli árnyékoló, ezért nem vezeti le a hőt a lakásban. Egyébként annak ellenére, hogy a fém vezeti a hőt, az alumíniumredőny a napfény egy részét visszaveri. Ez az előnye a műanyagredőnnyel szemben. Persze valójában már azzal nagyon sokat tettél az otthonodért, ha redőnyöket- jól záró redőnyöket- szereltettél fel. 

Na de mi a redőny szerepe télen? Ha jól záródó redőnyt használsz, és a napos órák végével, az esti lehűléskor leengeded azokat, akkor egy nem hőszigetelt nyílászárókkal rendelkező otthon esetében akár 40%-al is csökkentheti az otthon energiaveszteségét. Új, jól szigetelő nyílászárók esetében ez az arány 25%.

Hőszigetelés és energiatakarékosság

A ház szigetelése, valamint a jól szigetelő, új nyílászárók beszerelése alapvető feltételei annak, hogy energiatakarékosan tudj fűteni. Hiszen egy jól szigetelt épületben csökken a hőveszteség, ezért akármilyen hatékony, alacsony fogyasztású alternatív megoldást találsz a fűtésre, akármennyire jól sakkozod ki a számokat: ha nincs szigetelve az épület, akkor nem értél el semmit. 

Nézzünk egy példát, amely a lent linkelt cikkben jelent meg: Egy 80 nm-es szigetelt, régi nyílászárós ingatlanról van szó. Ha az ingatlan nem szigetelt, és nincsenek új nyílászárói, akkor körülbelül 50 watt/légköbméteres fűtési igényt kell rá számolni. (Ez most kb.  550 ezer forintot jelent, de az ár inkább tájékoztató jellegű)  Ha ugyanez az ingatlan nem  szigetelt ugyan, de kicserélték a nyílászárókat, akkor a lakás gázzal történő fűtési igénye 30-40 watt/légköbméteres, ennek költsége kb. 285 ezer forint. Viszont ha az ingatlan szigetelt, és új nyílászárókkal van felszerelve, akkor a fűtési igény 20-30 watt/légköbméter, ami kb. 160 ezer forint. 

De nézzük a másik oldalról. A nem megfelelően szigetelő nyílászárók télen akár 25% -os hőveszteséget okozhatnak. Ezért van szükség jól szigetelő nyílászárókra. Egyébként a  nyílászárók hőveszteségi értékét mérjük is, és mértékegysége is van. Mégpedig  az „u” érték. 

Ha U=1 W/m2K, akkor ez azt jelenti, hogyaz épület  egy négyzetméterén 1 Watt energia távozik az épületből egy fok hőmérsékletkülönbségnél. Ez a szám egyébként kifejezetten jó, két kamrás, jól szigetelő nyílászárókkal lehet elérni. A hőveszteség ennél magasabb szokott lenni a rosszul szigetelt nyílászárókkal felszerelt épületek esetén. Ha jól szigetelő műanyag ablakot szeretnél, nézz szét kínálatunkban, vagy kérj ajánlatot! Jó ár/érték arányú ablakokat, és exkluzív, testreszabott megoldást is tudunk kínálni!

Ahogy mondtuk, ha energiatakarékosságról van szó, minden kis lépés, minden okos döntés számít. A ledes izzóktól az A besorolású klímáig, a napi rutin tudatosságától az innovatív megoldásokig. De addig minden felesleges, amíg a megfelelő keretek nincsenek meg: nyáron az árnyékolás, télen a szigetelés. Ezek a legelső és legfontosabb lépések.  

Források

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20190708/igy-lehet-7-fokkal-is-hidegebb-a-lakasod-hazad-klima-nelkul-ez-mukodik-1080253

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220830/tizszer-olcsobb-is-lehet-a-klimaval-valo-futes-mint-a-gazfutes-563669

 

Néhány Predex Referencia

Tetőterasz – Budapest XIV.

Tetőterasz – Budapest XIV.

Referenciáink: NapellenzőkTetőterasz – Budapest XIV. Egy tetőterasz tökéletes kiegészítője a Markilux 970-es napellenző. Felső kategóriás napellenző, melynek egyedi megjelenését 3 stílusvilág biztosítja. Rendelhető kézi hajtással vagy motoros működtetéssel. Ez a...

Penthouse – Budapest XIV.

Penthouse – Budapest XIV.

Referenciáink: TeraszárnyékolókPenthouse – Budapest XIV. Penthouse lakás tetőteraszára építettünk be egy Renson Camargue terasz árnyékolót. 2,5x3 méter árnyékolás alatt élvezheti tulajdonosa Budapest csodálatos panorámáját. Oldalt Fixscreen árnyékolóval egészítettük...

Családi ház – Budapest IV.

Családi ház – Budapest IV.

Referenciáink: teraszárnyékolókCsaládi ház - Budapest IV. Élvezze a madárcsicsergős, napos reggeleket családjával a ház teraszán. Ha pedig árnyékra lesz szüksége a Renson Camargue teraszárnyékoló segítségével bármikor árnyékot varázsolhat a teraszára. Dolgozzon...

Tetőterasz – Budapest II.

Tetőterasz – Budapest II.

Referenciáink: teraszárnyékolók Tetőterasz - Budapest II. Egy csodálatos lakás tetőteraszát árénykoltuk a Renson Camargue teraszárnyékolóval. Kivitelezés időpontja: 2020 március Helyszín: Budapest II. kerület Kategória: Teraszárnyékolók Árajánlatkérés Kérjen...

Tetőterasz – Budapest II.

Tetőterasz – Budapest II.

Referenciáink: Teraszárnyékolók Családi ház - Budapest Budapesten egy második kerületi lakás tetőteraszán Renson Camargue három mezős szerkezettel építettünk terasz árnyékolót. A terasz árnyékoló prémium hősugárzóval biztosít jó időt az árnyékoló alatt a hideg...

Családi ház – Budapest XIV.

Családi ház – Budapest XIV.

Referenciáink: NyílászárókCsaládi ház - Budapest A szokás szerinti kiváló minőségben 2020-ban egy családi ház nyílászáróit és árnyékolását készítettük el. Prémium minőségű Hevestherm Deluxe-A85 műanyag ablakot építettünk be antracit színben. A letisztult formák, és a...