+3613651056 info@predex.hu

Óriási üvegfelületek: az otthon új megközelítésben

Milyen gyönyörű látvány, kívül-belül, ha egy épület óriási ablakokkal, gigantikus üvegfelületekkel nyílik meg felénk. Ha erre vágysz, mi beépítjük!

Monumentális ablakok, óriási üvegfelületek: a legújabb trendek

Napjaink építészeti trendjei határokat feszegetnek. Ez nem újdonság, hiszen az új megoldások, formabontó ötletek, a komfort újabb és újabb megközelítésének igénye,  és annak megvalósítása folyamatosan jellemez minket. Azt, ahogy élni szeretnénk, és azt, ahogy ez mozgatja az építészetet, a designt, és persze a belső terek alakítását. 

A legújabb útkeresés a kint és a bent  kapcsolódásának mikéntjét keresi. Nem újdonság senki számára, hogy a lakberendezésben egyre nagyobb teret nyernek a természetes anyagokra, és a természet megjelenését otthnunkba hozó irányzatok. Ilyen például a világszinten elterjedt skandináv lakberendezési stílus, vagy épp a bohó. Az urvan jungle irányzata, mely a növényeket varázsolja be otthonunkba. 

A minimalizmus, a letisztult formák és modern vonalak irányzata szintén népszerű, hiszen sokak számára vonzóak ezek az egyszerű, szögletes vonalak és formák. Nem csak bútorainkra, de a kortárs építészetre is jellemző ez a trend.

Ez a két igény: a természettel való kapcsolódás, valamint a modern, geometrikus formák találkozása a gigantikus ablakfelületekben egyesülve bontakozik ki. Miért? Mert a nagy, átlátszó üveg, a (szinte?) falat pótló óriási ablaktáblák nyitott, kellemes érzetet adnak. Kapcsolódást a külvilághoz, melynek meleg otthonunkban is a részei vagyunk. Legyen szó városi lakásról, vagy egy erdő melletti otthonról, ahonnan közvetlenül a természetet csodálhatjuk, megkapjuk, megélhetjük  a külvilággal való egységet. A tervezés pedig segít abban, hogy a nagy, nem tagolt ablakok, olykor rejtett, vagy épp alig-alig észrevehető profilok a modern designt képviseljék.

A Fixscreen textilárnyékolók

Miért szeretjük a nagy ablakokat?

A nagy erkélyajtók, akár váratlan helyeken felmerülő óriási ablakok által nyújtott gigantikus üvegfelületek hihetetlenül látványossá teszik a városi tereket. Építészeti szempontból üdítő látványt nyújtanak. Természetesen mindezt belülről is jó megélni, hiszen zseniális egy olyan otthonban élni, ahová nappal ömlik be a természetes fény. 

De miért szeretjük még az gigantikus ablakokat?

  • Megfelelő tervezés és tudatosság szükséges ugyan hozzá, de energetikai szempontból is pozitívum lehet egy-egy óriási ablak. A napfény, a meleg hasznosítása, a természet által nyújtott hő és fény kihasználása segíthet energetikai szempontból is. Ennek kihasználásához persze némi tudatosságra van szükség. Nyáron sokat kell árnyékolni, télen pedig egészen naplementéig engedjük, hogy a beomló napfény felmelegítse a belső tereket. A nap hőenergiáját kihasználva sokat spórolhatunk. Válassz alacsony hőátbocsátású nyílászárókat.
  • Természetes fény szempontjából is nagyon előnyösek az ekkora ablakok. Komfortos, világos otthont eredményeznek.
  • A nagy ablakok tágítják a teret. Optikailag megnövelhetjük otthonunk méretét, legalábbis a térérzetet javítják.

Összeköttetés a terasszal: az az igazi életérzés, mikor az év akár 2,5-3 évszakában is összekötjük a nappalinkat  vagy épp az ebédlőnket a terasszal. A terasszal, amely kültéri konyha vagy nappaliként is üzemel. A nagy ablakkal pedig szinte egy térré tehetjük ezeket a helyiségeket: a kint és a bent határa megszűnik.

Textilárnyékoló
Fixscreen

Felmerülő kérdések

Tudatosság és ár

A legtöbb embert az ár és a kivitelezés nehézsége tartja vissza attól, hogy ilyen ablakokat szereltessenek otthonukba. Van egy jó hírünk: ezekre az ablakokra építészeti elemként kell tekinteni, nem puszta ablakok, hanem egy komplex rendszer részei. Ezzel összefügg az áruk is. Azonban hamar megtérülnek. Ha megfelelő profilt, jól szigetelő, több kamrás üveget választunk, és tervezéskor a tájolást, a hőhidakat és minden fontos energetikai jellemzőt figyelembe veszünk, akkor a nap természetes hőenergiáját kihasználva olyan sokat javít otthonunk energiagazdálkodásán, hogy még a rezsikiadásaink is csökkennek.

Hogyan árnyékoljuk ezeket a monumentális ablakokat?

Az árnyékolás pedig összefügg az energiatudatossággal. Mert nyáron bizony árnyékolni kell ezeket az üvegtáblákhoz ahhoz, hogy ne kelljen drágán hűtened az otthonodat. Ehhez nem kell más, csak az, hogy az egész felületet le tudd árnyékolni. A legjobb megoldás a külső árnyékolás. Tehát az ablakon kívül kell elhelyezni az árnyékolót, hogy az általa összegyűjtött hő ne melegítse a belső tereket. 

A fixscreen árnyékoló segíthet ebben.  A fixscreen árnyékolók olyan speciális energetikai szövetből készülnek, melyek nem hagyják felmelegedni otthonunkat. A gigantikus üvegfelületek árnyékolásáról itt olvashatsz.

Műszaki tervezés

Ilyen méretű ablakok esetében már komplett tervezésre van szükség. Ezzel megoldható, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a hatalmas üvegfelületből. Ehhez érdemes műszaki segítséget kérni. Nagyon fontos például a tájolás. A nyugati és a déli fekvésű ablakok a legelőnyösebbek, mert ezen az oldalon érhet minket a legtöbb fény. De akár hőhídról, akár a profilról, a csukás és a zárás irányáról, a csomópontok kidolgozásáról is érdemes szakemberrel egyeztetni. 

A nagyméretű üvegfelületek beépítése

A legtöbb embert az tartja vissza a nagyméretű ablakoktól, hogy fél a kivitelezés bonyolultságától. Mi, a Predexnél egyszerre tudunk segíteni a megfelelő termékek kiválasztásában, hiszen kínálatunkban különleges méretű ablakok is találhatóak, rendelhetőek.

Akár egész falas üvegfelület,  akár óriási tolóajtó kivitelezésében is segíthetünk. Tervezz bátran, mi megvalósítjuk! 

  • Felmérjük a terepviszonyokat: Miután felkerestél minket, megbeszélünk egy időpontot, és kimegyünk megnézni a helyszínt. Minden technikai jellemzőt megbeszélünk, a méreteket és az ablak, teraszajtó egyéb tulajdonságait.

  • Elintézzük a darut, ha szükséges: Ha daruval kell  beemelni az ablakot, akkor mi leszervezzük. Kivitelezésben sem akadály tehát az akár 5-700 kg-os óriási albaktábla beépítése sem.

  • Vállaljuk az ablaknyílás bővítését, tovább bontását: A bontást is elvégezzük. Így tehát az egyedi megoldások kivitelezésében is tudunk segíteni. Álmodd meg, hogy hova, milyen ablakot szeretnél. Álmodj nagyot, legyen szép, fényes, divatos, és persze energetikai szempontból is jól használható otthonod, egy-egy nagy üvegfalnak köszönhetően. Fontos azonban tudnod, hogy a teljes falbontást csak statikus engedélyével vállaljuk.

  • Beépítjük az új nyílászárót  Akár a több száz kilogrammos üveg  szállítása, felemelése, és beépítése sem jelent problémát! 

 Ha szeretnél egy óriási ablakot a világra, keress minket!

Néhány Predex Referencia

Tetőterasz – Budapest XIV.

Tetőterasz – Budapest XIV.

Referenciáink: NapellenzőkTetőterasz – Budapest XIV. Egy tetőterasz tökéletes kiegészítője a Markilux 970-es napellenző. Felső kategóriás napellenző, melynek egyedi megjelenését 3 stílusvilág biztosítja. Rendelhető kézi hajtással vagy motoros működtetéssel. Ez a...

Penthouse – Budapest XIV.

Penthouse – Budapest XIV.

Referenciáink: TeraszárnyékolókPenthouse – Budapest XIV. Penthouse lakás tetőteraszára építettünk be egy Renson Camargue terasz árnyékolót. 2,5x3 méter árnyékolás alatt élvezheti tulajdonosa Budapest csodálatos panorámáját. Oldalt Fixscreen árnyékolóval egészítettük...

Családi ház – Budapest IV.

Családi ház – Budapest IV.

Referenciáink: teraszárnyékolókCsaládi ház - Budapest IV. Élvezze a madárcsicsergős, napos reggeleket családjával a ház teraszán. Ha pedig árnyékra lesz szüksége a Renson Camargue teraszárnyékoló segítségével bármikor árnyékot varázsolhat a teraszára. Dolgozzon...

Tetőterasz – Budapest II.

Tetőterasz – Budapest II.

Referenciáink: teraszárnyékolók Tetőterasz - Budapest II. Egy csodálatos lakás tetőteraszát árénykoltuk a Renson Camargue teraszárnyékolóval. Kivitelezés időpontja: 2020 március Helyszín: Budapest II. kerület Kategória: Teraszárnyékolók Árajánlatkérés Kérjen...

Tetőterasz – Budapest II.

Tetőterasz – Budapest II.

Referenciáink: Teraszárnyékolók Családi ház - Budapest Budapesten egy második kerületi lakás tetőteraszán Renson Camargue három mezős szerkezettel építettünk terasz árnyékolót. A terasz árnyékoló prémium hősugárzóval biztosít jó időt az árnyékoló alatt a hideg...

Családi ház – Budapest XIV.

Családi ház – Budapest XIV.

Referenciáink: NyílászárókCsaládi ház - Budapest A szokás szerinti kiváló minőségben 2020-ban egy családi ház nyílászáróit és árnyékolását készítettük el. Prémium minőségű Hevestherm Deluxe-A85 műanyag ablakot építettünk be antracit színben. A letisztult formák, és a...