+3613651056 info@predex.hu

Terasz építés: így tervezd meg

Mielőtt terasz építés mellett döntesz, érdemes utánajárni a témának, hogy minél pontosabban meg tudd tervezni a teraszt. Mert nem csak a kerti bútor és a stílus számít, hanem a tervezés is. Ismerd meg saját igényeidet! Segítünk!

Terasz, balkon, kert: miért is szeretjük?

Akár családi házról, akár lakásról van szó, szeretjük, ha van egy kis szabadtéri birodalmunk, ahol a friss levegőn ejtőzve élvezhetjük a napfényt. Ezért mindenki igyekszik berendezni egy kényelmes erkélyt, kialakítani egy kellemes teraszt, pavilont építeni a kertben. Mit szeretünk benne? Azt, hogy egy ötletesen és átgondoltan kialakított terasszal, erkéllyel, kertrésszel újabb élettérhez jutunk. Lesz egy ebédlőnk, nappalink, adott esetben konyhánk vagy dolgozószobánk, vagy épp olvasósarkunk a szabadlevegőn. 

Mert a terasz napjainkban nem más, mint egy sokfunkciós kinti élettér, ahol elérhető az a kényelem, ami a nappalidban körülvesz. Épp ezért összecsukható székek helyett terebélyes kerti kanapé, hangulatos világítás és sok kényelmes kiegészítő kerül ebbe a szabadtéri zugba.

Ez az oka, hogy mindenki, aki megteheti, kialakítja ezt a bónusz helyiséget otthonához. Nem véletlenül építik a társasházakat egyre nagyobb és nagyobb teraszokkal, tetőkertekkel, az sem véletlen, hogy manapság a legkisebb panelerkélyből is hangulatos kis zugot varázsol a tulajdonosa. A családi házak kertjeiben pergolákkal kialakított pavilon-szigetek sokasodnak, melyekben már-már egy külön, szabadtéri otthont teremtenek meg: kerti konyhával, étkező- és pihenőbútorokkal, függönyökkel vagy különleges árnyékolókkal: mindenki akar egy tenyérnyi természetet az otthonához.

ERHARDT T100/T150 teraszfedés

A terasz mérhető érték

  Az épített teraszok, erkélyek az ingatlanok értékét is növelik, tehát egy igényesen kialakított teraszra mindenképpen befektetésként is érdemes tekinteni. Egyrészt a kényelem, az esztétikum és az általa nyújtott plusz funkciók is értéknövelők, másrészt pénzben mérhetően is sokkal többet ér egy terasszal is rendelkező ingatlan. Az eladható alapterület és az eladható összterület fogalma között épp az erkély mérete a különbség, és a terasz, erkély méretét is bele szokták számolni az ingatlanok árába.

  Terasz építés: ezekre figyelj

  Mekkora legyen a terasz?

  A terasz méretéről nem mindig van alkalmunk dönteni. Azonban, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy te magad határozhatod meg a teraszod méretét és elhelyezkedését, akkor van néhány tippünk.

  A legtöbb esetben azt mondanánk, minél nagyobb, annál jobb. Ez azon is múlik, hogy mire szeretnéd használni a teraszt. Hiszen sokféle módon kihasználhatod ezt a szabadtéri területet, amely csak a tiéd. Ha például csak alkalmanként, egy-egy nyári estén ülnél ki ejtőzni egyet egy kényelmes hintapadon, akkor nincs olyan nagy térre szükséged. De ha nagy társasággal használnád, baráti és családi összejövetelek helyszíne lenne, mint egy kültéri nappali, akkor már jóval nagyobb teraszban érdemes gondolkodnod. 

  De folytathatjuk a sort: szívesen sütnél-főznél a teraszon? Flekkenezés a cél, vagy inkább egy komolyabb kerti konyhát tervezel? Kell hozzá étkezőasztal is, nagy társaságnak? Mi a helyzet a gyerekekkel? Szeretnél néha egy kisebb medencét felállítani egy kis pancsoláshoz? Vagy magatoknak egy kültéri jakuzzit, vagy egy, most olyan divatos dézsát, kellemes téli és nyári fürdőzésekhez?

  Ha mindennek utánaszámolsz négyzetméterben, akkor már sejtheted, hogy minél több funkciót szeretnél egy teraszon belül, annál nagyobb alapterületre van szükséged. Ha csak egy pohár könnyű fehérbort szeretnél meginni egy-egy nyári estén, akkor elég egy 5-6 nm-es kis zug, egy kényelmes hintaággyal, vagy egy kétszemélyes kávézószettel. A másik véglet a komplett kerti konyha, kültéri étkezőbútorral, mellette pedig egy-két kerti fotel kényelme, akkor legalább 12-15 nm-es teraszra van szükséged.

  Milyen magas legyen a terasz? A legtöbbször ez is a már meglévő  lehetőségeken múlik. Azt viszont érdemes tudnod, hogy a terasz építése 1 méteres magasságig nem engedélyköteles. Ezt persze a helyi rendeletek befolyásolhatják.

  Markilux Pergola
  Fixscreen

  Terasz árnyékolás: a pergola és társai

  A nyári meleg és a tűző nap miatt érdemes árnyékolnod is a teraszodat, hogy minél jobban ki tudd használni ezt a területet. Hiszen a folyamatosan betűző nap kényelmetlenné és használhatatlanná teszi a teraszt. Azt, hogy ez a probléma milyen mértékben van jelen, a terasz fekvésén, magasságán, és persze a környezetén is múlik. 

  Egy többszintes társasház terasza esetében például szinte nélkülözhetetlen szokott lenni az árnyékolás. Hasonló a helyzet az udvarból lekanyarintott teraszrészekkel is, hiszen akár családi házban, akár lakásban élsz, mindenképp szeretnél tavasztól őszig minél több időt kint tölteni, méghozzá a lehető legnagyobb kényelemben.

  Kihúzható napellenzők

  A kihúzható napellenző gyakori és népszerű megoldás, főleg azokban az esetekben, ahol nincs szükség tetőre, mert részben fedett, vagy keskeny teraszról van szó. 

  Általában a könyökkaros napellenzőket szoktuk javasolni ebben az esetben. UV-álló anyagból készült szövetből készülnek ezek az árnyékolók.

  A könyökkarnak köszönhetően többféle pozícióba tudjuk helyezni a napellenzőt, így mindig megtalálhatod a tökéletes szöget. Maga kivitelezés, de az anyag színe, mintája is többféle stílusú lehet. A letisztult és modern, egyszerű de minőségi változatok mutatnak a legjobban. 

  A legtöbb gyártó egyébként nyílt terektre is tud ajánlani kihúzható napellenzőt. Ha érdekelnek a praktikus és modern designal rendelkező napellenzők, akkor nézz szét nálunk!

  Renson Algarve pergola
  Fixscreen

  A legnépszerűbb teraszárnyékoló: pergola

  Nyílt terek legkedveltebb árnyékolója a pergola. A pergolát épület homlokzathoz is lehet rögzíteni, de szabadonálló is lehet. Akár a terasz oldalsó falát is készítheted pergolából, hiszen előfordulhat, hogy oldalról éri a nap. Emellett ezt a lamellákból álló megoldást a terasztetőre szokták szeretni. A pergola lényege az, hogy elforgatható lamellákból áll, ezért könnyedén alkalmazkodhatsz az aktuális napálláshoz, mindig úgy forgatod a lamellákat, hogy számodra megfelelő árnyék legyen, esetleg csak tompíts a fény beesési szögén. Ezzel a modern megoldással egyszerre lehet zárt, fedett, vagy épp teljesen nyitott terasztetőd, ráadásul designer megjelenést ad teraszodnak, kertednek. 

  Terasz berendezése: kerti bútor és dekoráció

  A kerti bútor kiválasztásakor a már említett funkciók mentén érdemes mérlegelni. Kerti étkezőszettet, vagy alacsonyabb, dohányzóasztallal kiegészített kanapét szeretnél? Vannak olyan kültéri bútorok, amelyek ezt a két funkciót kombinálják. A kerti bútor anyaga pedig lehet fa vagy rattan, ha a természetes anyagokat szereted, de ma már nagyon jó minőségű műanyag bútorokat gyártanak, melyek masszívak és nem színeződnek el. 

  A dekorációról se feledkezz meg, egy-két növény, vagy hangulatos kültéri lámpa nagyon sokat dobhat az összhatáson.

  A terasz megtervezése során annak fekvésére és formájára is érdemes odafigyelni, ha van rá lehetőséged. A megfelelő árnyékolással persze a terasz fekvésével járó kellemetlenségek is korrigálhatóak. Összességében a terasz kialakításakor egy tényezőt kell szem előtt tartani: a saját igényeiteket! Ezek mentén hozz minden döntést, így nem hibázhatsz!

  Néhány Predex Referencia

  Tetőterasz – Budapest XIV.

  Tetőterasz – Budapest XIV.

  Referenciáink: NapellenzőkTetőterasz – Budapest XIV. Egy tetőterasz tökéletes kiegészítője a Markilux 970-es napellenző. Felső kategóriás napellenző, melynek egyedi megjelenését 3 stílusvilág biztosítja. Rendelhető kézi hajtással vagy motoros működtetéssel. Ez a...

  Penthouse – Budapest XIV.

  Penthouse – Budapest XIV.

  Referenciáink: TeraszárnyékolókPenthouse – Budapest XIV. Penthouse lakás tetőteraszára építettünk be egy Renson Camargue terasz árnyékolót. 2,5x3 méter árnyékolás alatt élvezheti tulajdonosa Budapest csodálatos panorámáját. Oldalt Fixscreen árnyékolóval egészítettük...

  Családi ház – Budapest IV.

  Családi ház – Budapest IV.

  Referenciáink: teraszárnyékolókCsaládi ház - Budapest IV. Élvezze a madárcsicsergős, napos reggeleket családjával a ház teraszán. Ha pedig árnyékra lesz szüksége a Renson Camargue teraszárnyékoló segítségével bármikor árnyékot varázsolhat a teraszára. Dolgozzon...

  Tetőterasz – Budapest II.

  Tetőterasz – Budapest II.

  Referenciáink: teraszárnyékolók Tetőterasz - Budapest II. Egy csodálatos lakás tetőteraszát árénykoltuk a Renson Camargue teraszárnyékolóval. Kivitelezés időpontja: 2020 március Helyszín: Budapest II. kerület Kategória: Teraszárnyékolók Árajánlatkérés Kérjen...

  Tetőterasz – Budapest II.

  Tetőterasz – Budapest II.

  Referenciáink: Teraszárnyékolók Családi ház - Budapest Budapesten egy második kerületi lakás tetőteraszán Renson Camargue három mezős szerkezettel építettünk terasz árnyékolót. A terasz árnyékoló prémium hősugárzóval biztosít jó időt az árnyékoló alatt a hideg...

  Családi ház – Budapest XIV.

  Családi ház – Budapest XIV.

  Referenciáink: NyílászárókCsaládi ház - Budapest A szokás szerinti kiváló minőségben 2020-ban egy családi ház nyílászáróit és árnyékolását készítettük el. Prémium minőségű Hevestherm Deluxe-A85 műanyag ablakot építettünk be antracit színben. A letisztult formák, és a...