+3613651056 info@predex.hu

Hogyan válassz pergolát? II. rész

A pergola a legjobb megoldás, hogy jól árnyékolt, szélvédett, mégis hangulatos teraszunk legyen. De hogyan találjuk meg a tökéletesen nekünk való, testreszabott pergolát?

Az előző részben már beszéltünk a térszervezésről, arról, hogy hogyan tudjuk eldönteni, hogy milyen pergolára van szükségünk. A méretek figyelembevételével, a tér sajátosságainak kihasználásával fantasztikus külső teraszt hozhatunk létre pergolával. Az elvárt stílust pedig könnyű megteremteni, az elemek formája, színvilága mellett a kiegészítőkön is sok múlik. De vajon mit lehet még kihozni a pergolákból?

A pergola anyaga

Az általunk forgalmazott pergolák főleg alumínium tartószerkezettel készülnek. A pergola teteje a legtöbbször- legalábbis a Rensom termékei esetében mindenképpen- többfunkciós alumínium lamellákból áll. Üveggel, textilfüggönnyel, fa hatású, vagy épp teakfából készült válaszfalakkal lehet kiegészíteni a pergolát.

Természetesen a pergoláknak mind a szerkezete, mind pedig a lamellái készülhetnek fából és fémből is. Azonban mi a fakedvelőknek is azt javasoljuk, hogy inkább a kiegészítő elemekben jelenjen meg ez az anyag. Mert ha maga a pergola fém, akkor sokkal strapabíróbb, masszívabb és időjárásálóbb. Kecses, kevésbé robusztus megjelenéssel is elég erős tud lenni: szélálló, stabil szerkezet. 

A lamellák lehetnek fixek és mozgathatók is. Az utóbbi általában elektromosan vezérelhető, sőt, távirányítós lehet. Egy igazán profi pergolában olyan extrák is lehetnek, mint például a lamellába bevezetett ledlámpa és társai. Ehhez szintén fém lamellákra lehet szükség.

ERHARDT T100/T150 teraszfedés

Oldalfalas és téliesítés?

  Ha a pergolát üveg tolópanellel szereljük fel, akkor nagy lépést tettünk a téiesítés felé. Hiszen így könnyen lehet négyévszakos pergolánk.  A pergola üveg tolóajtójával nem csak azt érjük el, hogy a nyári estéken zárttá tehessük a teraszt, vagy amikor közeleg az ősz, mi ugyanúgy szemlélhessük a naplementét a teraszon. Nem csak a tavaszi szellő, vagy az őszi esték hüvösödő kinti levegője ellen véd meg az üvegfal. Mert a beépíthető fűtőelemek által termelt hőt is bent tudják tartani ezek az üveg tolófalak. Az edzett biztonsági üveggel ellátott fallal teljesen el lehet ezárni a pegolát. Így egy téliesített változatot kapunk, mely azonban nem csak a hideg ellen nyújt védelmet, de a rovarok, vagy épp a szél ellen.

  Az üveg tolóajtót Fixscreen árnyékolóval is kombinálhatjuk. Üveg tolóajtókat A Rensom Camargue, Camargue Skye, Algarve és Algarve Canvas termékeihez lehet adni. 

  De az Erhardt teraszfedést is bátran választhatod, mely üvegfallal kiegészíthető, egyébként fűthető beépített teraszt lehet varázsolni.

  Ha nem csak egy négy lábon álló állványt szeretnénk pergolának, hanem falakat is, esetleg magát az akár több elemből összerakott pergolát tagolnánk, akkor is sok lehetőségünk ban. A már említett üveg tolópanel mellett loggia tolópanel is kapható. De falakat és kültéri függönyt is választhatunk.

  Markilux Pergola
  Fixscreen

  Textil árnyékolós vagy lamellás pergola?

  A textil árnyékolós pergola egy egyben kihúzható, vízálló textil árnyékolóval van ellátva. 

  Ilyen a Markilux nagyon profin és innovatívan kifejlesztett terméke. A fény- és szélérzékelőnek köszönhetően, egy automata rendszer reagál az időjárási körülményekre. Mert az érzékelő az esőt vagy a szelet is be tudja azonosítani. A Markilux terméke automatikusan kihúzódik akkor is, amikor a nap megjelenik. Erősebb szél esetén pedig automatikusan vissza tud húzódni. Ez a videó nagyon jól illusztrálja.

  A lamellás pergolák pedig úgy működnek, hogy a nap állásához igazodva lehet állítani a lamellákat. Hogy ez önműködő, vagy te döntesz a lamellák állásáról: választás kérdése. A lamellák alumíniumból vannak.

  Renson Algarve Canvas pergola
  Renson Algarve pergola

  Milyen extrákat szeretnél?

   A pergolák tehát bárhogy kombinálhatóak, sőt, még beépíthető pergolát is választhatsz. Számos kiegészítő közül választhatsz, melyek hangulatos terasszá, vagy épp egy külön hibrid lakrésszé, kültéri nappalivá alakíthatja a pergolát.

   Ehhez stílusos kültéri függönyöket is választhatsz, esetleg a már említett, teljesenszélálló Fixscreen árnyékolókat. Üvegfalat, vagy épp teakfa falat is telepíthetsz a pergola oldalára. De nézzük is.

   Amikor a pergola időjárásálló

    A fixscreen árnyékolók anyaga időjárásálló, vízlepergető. De igazán profi árnyékolóvá az teszi, hogy beépített  szélérzékelővel rendelkezik.  Egy ilyen fixscreen árnyékoló magától tekeredik fel, ha a szél elér a kritikus sebességet. Így védi meg az árnyékolót a túl nagy széllőkésektől. 

    De a lamellás pergola is rendelkezik érzékelővel. Ilyenkor viharos időjárás esetén bezárul a pergola lamellás teteje. Így a pergola területe védve van. Az esőérzékelő is képes bezárni a  lamellákat. 

    Nem csak a szélre és az esőre reagál a pergola. A napfényérzékelő a nap intenzitását figyeli, és eszerint árnyékol. De a teraszárnyékoló alatti hőmérsékletet alapján is lehet szabályozni az árnyékolást. 

    Pegola és világítás

     A mai modern pergolák esetében a határ a csillagos ég. Rengeteg kiegészítővel tehetjük igazán kényelmessé a pergolát, mely olyan lehet, akár egy lakószoba. Ott van például a lamellába integrált LED világítás. Mely egy, vagy több lamellába is beépíthető, így akár nappali fényt is élvezhetsz az éjszaka közepén is. A LED világítást tartóoszlopba, gerendaprofilba is integrállhatod.

     De üveglamellát, vagy épp gerendaprofilba integrált hősugárzót is választhatsz. Kényelmes, meleg, világos és otthonos pergolát alakíthatsz ki, éjjel-nappal, télen-nyáron.

     Tehát, ha pergolát szeretnél, mindenképp dönts előre az igényeidről. Mit szeretnél kihozni a kültéri birodalmadból, mely több lehet egy egyszerű kertnél vagy terasznál, de mégis összeköthet a természettel.

     Renson Camargue pergola
     Fixscreen

     Néhány Predex Referencia

     Tetőterasz – Budapest XIV.

     Tetőterasz – Budapest XIV.

     Referenciáink: NapellenzőkTetőterasz – Budapest XIV. Egy tetőterasz tökéletes kiegészítője a Markilux 970-es napellenző. Felső kategóriás napellenző, melynek egyedi megjelenését 3 stílusvilág biztosítja. Rendelhető kézi hajtással vagy motoros működtetéssel. Ez a...

     Penthouse – Budapest XIV.

     Penthouse – Budapest XIV.

     Referenciáink: TeraszárnyékolókPenthouse – Budapest XIV. Penthouse lakás tetőteraszára építettünk be egy Renson Camargue terasz árnyékolót. 2,5x3 méter árnyékolás alatt élvezheti tulajdonosa Budapest csodálatos panorámáját. Oldalt Fixscreen árnyékolóval egészítettük...

     Családi ház – Budapest IV.

     Családi ház – Budapest IV.

     Referenciáink: teraszárnyékolókCsaládi ház - Budapest IV. Élvezze a madárcsicsergős, napos reggeleket családjával a ház teraszán. Ha pedig árnyékra lesz szüksége a Renson Camargue teraszárnyékoló segítségével bármikor árnyékot varázsolhat a teraszára. Dolgozzon...

     Tetőterasz – Budapest II.

     Tetőterasz – Budapest II.

     Referenciáink: teraszárnyékolók Tetőterasz - Budapest II. Egy csodálatos lakás tetőteraszát árénykoltuk a Renson Camargue teraszárnyékolóval. Kivitelezés időpontja: 2020 március Helyszín: Budapest II. kerület Kategória: Teraszárnyékolók Árajánlatkérés Kérjen...

     Tetőterasz – Budapest II.

     Tetőterasz – Budapest II.

     Referenciáink: Teraszárnyékolók Családi ház - Budapest Budapesten egy második kerületi lakás tetőteraszán Renson Camargue három mezős szerkezettel építettünk terasz árnyékolót. A terasz árnyékoló prémium hősugárzóval biztosít jó időt az árnyékoló alatt a hideg...

     Családi ház – Budapest XIV.

     Családi ház – Budapest XIV.

     Referenciáink: NyílászárókCsaládi ház - Budapest A szokás szerinti kiváló minőségben 2020-ban egy családi ház nyílászáróit és árnyékolását készítettük el. Prémium minőségű Hevestherm Deluxe-A85 műanyag ablakot építettünk be antracit színben. A letisztult formák, és a...